Om oss

Det här är sidan där du inte kommer att få höra något om några IKEA-möbler. Inte heller kommer det att handla om standardiserade, slätstrukna och tråkiga möbler som är kopior av varandra. Visst finns det trender och mode också i möbelbranschen, men med tanke på hur stor denna bransch har blivit så har själva grundstilen blivit dominerande. Det är med andra ord svårt att hitta möbler som sticker ut, som är personliga och reflekterar personligheten. Visst är det också så att man personligen kan anpassa dessa möbler när det kommer till färger, men själva utförandena förändras inte, de ser fortfarande likadana ut och det är inte speciellt nyskapande.

Annat var det för i tiden. Tiden då man byggde respektive möbel soffa för soffa, säng för säng. Det var ett hantverk och en konstart att bygga möbler som såg väldigt vackra ut och samtidigt höll enormt hög kvalité. Det som dessutom var så speciellt med dessa möbler är att det knappt gick att hitta några som liknande varandra. De var unika, varje enskild del, och det var det som gav ett så mycket högre värde i möbeln än enbart dess funktion. Det fanns en människa, ett namn, bakom designen, tillverkningen och försäljningen, inte ett multinationellt företag. Det handlade om känsla och styrka i det enskilda och unika.

Det vi kommer att göra här på konsthantverkarna.nu är att föra in det gamla i det nya. Vi påstår inte att allt som produceras idag är skräp, snarare är det så att mycket av det som görs faktiskt är bra möbler. Problemet är bara att de är så tråkiga. Det finns inget speciellt med dem, de är själlösa och det går knappt att veta om möbeln är producerad i Sverige eller inte. Oftast är det precis så. Soffan är gjord på något annat håll i världen och importeras hit, vilket gör att vi går miste om den svenska traditionen av att bygga möbler. Vi vill ta tillbaka det svenska hantverket och den svenska konsten i möblerna, dels genom att faktiskt förändra redan existerande möbler där mer själ byggs in genom skulpturer i möblerna och dels genom att måla konstverk på dessa möbler. Det blir något annat, något traditionellt tillsammans med det moderna. Precis det som vi tror många människor vill ha idag.